Det blir vanligare och vanligare att vi springer lopp för välgörenhet vilket jag tycker är jättefint. När Julia och Felicia mailade till mig och undrade om jag kunde hjälpa till att sprida budskapet om deras lopp smalt jag lite extra för deras historia. Det blev personligt och med ens så nära och viktigt. Följande står skrivet på deras hemsida:
”De flesta av oss känner någon som drabbats. Bara i Sverige lider cirka 160 000 människor av någon form av demenssjukdom. Till år 2050 beräknas antalet drabbade ha fördubblats – om inget botemedel har utvecklats innan dess. Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen av demenssjukdom, cirka 70 procent av alla fall. Främst drabbas äldre människor, men idag får allt fler yngre denna diagnos, redan i 40-årsåldern eller tidigare. Det betyder att många barn och ungdomar växer upp med en demenssjuk förälder.
Det var precis det som hände oss. För snart 10 år sedan fick vår mamma diagnosen Alzheimer, drygt 50 år gammal. Vi var då bara 14 och 17 år gamla och vi har med åren fått se hur vår kärleksfulla mamma försvunnit allt längre ifrån oss i takt med att hennes hjärna förtvinar. Som det ser ut idag är sjukdomen obotlig och kan därmed bara gå åt ett håll. Vårt hopp ligger i att forskningen fortsätter göra framsteg, men för att det ska vara möjligt krävs kapital. Läs mer om systrarna Julia och Felicias historia här.
LOPPET
Lördagen den 19 september är det dags för första upplagan av Alzheimerloppet i Stockholm. Ett lopp som arrangeras för att uppmärksamma Alzheimers sjukdom och samtidigt samla in pengar till det fortsatta forskningsarbetet, vårt enda hopp i kampen mot alzheimer. Anmälningsavgiften är 350 kr och går oavkortat till Alzheimerfonden. Var med och spring eller gå för hjärnan!
Loppet utgår från Sjöhistoriska museet på Djurgården i Stockholm och sträckan är 5 km runt Djurgårdsbrunnsviken. Du kan välja att springa eller gå i ditt eget tempo – det viktigaste är att du är med! Efter målgång serveras bland annat dricka och korv i väntan på prisutdelningen. Passa på att mingla med andra motionärer och besök representanter från Alzheimerfonden som berättar mer om sin verksamhet och hur ditt deltagande gör skillnad!
Mer information om loppet finner du här
Rekommenderar att läsa böckerna ’STOPPA Alzheimer NU’ av Dr Bruce Fife samt ’Hotet mot din hjärna’ av Dr David Perlmutter och sprid sen kunskapen
Tackar för boktips!