Har du fastnat i din löpning? Kör samma runda om och om igen? Behöver du lite nytändning? Är det ett pass som gör under för både löpsteg och pannben så är det långa backintervaller. Varför?
- Du får upp flåset genom högre puls
- Du blir löpstark med rätt teknik
- Du tränar löpteknik och får bättre flyt i flack löpning
På mitt landställe har vi en backe som är 750 meter lång. Den startar nere vid havet och slutar på 55 meters höjd. Lång och seg med andra ord. Jag brukar köra denna långa backe enligt följande:
Uppvärmning: Värmer upp kroppen genom lugn löpning i ca 3km
Passet: Kör sedan 5-8×750 meter (startar lugnt på våren med 5 stycken för att i slutet av sommaren/början av hösten orka köra 7-8 stycken). Det viktiga är att köra JÄMNA intervaller så att de tar ungefär lika lång tid varje gång. Vilan blir att springa den långa vägen ner igen. Då har du hunnit återhämta dig och glömt bort hur jobbigt den sista branta delen var.
Nedvarvning: Jag springer riktigt långsamt ned sista gången och promenerar några minuter för att få ner pulsen successivt.
Teknik: Rak hållning med kortare steg. Lyft blicken (eller åtminstone hakan) och känn dig lång och stark. Med kortare steg ökar du frekvensen och jobbar med frånskjutet från framfoten. Hjälp till med armpendlingen och känn att axlarna är långt från öronen.
Nycklar/tips: Fram med höften, tänk bam-bam-bam-bam i fotisättningen och låtsas att armbågarna har tyngder som hjälper till att föra dig framåt i pendlingen.
Jag vet att det är lyxigt med en sån lång backe, och att just sånna kan vara svåra att hitta. På Södermalm i Stockholm finns det en backe bakom Münchenbryggeriet upp mot Skinnarviksparken som är ca 450 meter, den kör jag hemmavid. Låt backen du ska springa i åtmonstone vara så lång att det tar 2,5-4 minuter för att ta dig upp (för vanliga hederliga motionärer). Jag lovar att du nu kommer att kolla in långa backar när du är ute och går/kör/springer och tänker ”Ah! Vilken superbra långbacke! DEN måste jag springa i!”
Lycka till!
Leave a Reply