Kesella, råsaft från svart vinbär och egenplockade blåbär. Foto: privat

Kesella, råsaft från svart vinbär och egenplockade blåbär. Foto: privat

C-vitamin hjälper till att bygga upp starka cellväggar och  immunförsvar. Jag startar morgonen med hett vatten, pressad citron, lite rivet citronskal och riven ingefära (som också är bra för immunförsvaret). En annan stor C-vitaminkälla är svarta vinbär. Jag har råsaft från Nordic Superfruit som jag blandar i kesella och äter till mellanmål.

Här är de 20 livsmedel med mest C-vitamin i per 100 gram. Hela listan hittar du här.

#
Produkt Mängd Enhet % av RDI
1 Nypon u frön torkade 270 mg 337.5%
2 Chilipeppar färsk 240 mg 300%
3 Papaya torkad 219 mg 273.8%
4 Paprika gul 205 mg 256.3%
5 Paprika röd 200 mg 250%
6 Nyponsoppa pulver berik 190 mg 237.5%
7 Guava 184 mg 230%
8 Persilja blad 182 mg 227.5%
9 Paprika grön gul röd 159 mg 198.8%
10 Pepparrot 152 mg 190%
11 Svarta vinbär 150 mg 187.5%
12 Apelsinsaft konc berik 140 mg 175%
13 Apelsinjuice konc 138 mg 172.5%
14 Apelsinskal 136 mg 170%
15 Röda vinbär 134 mg 167.5%
16 Havtorn 131 mg 163.8%
17 Citronskal 129 mg 161.3%
18 Grönkål 120 mg 150%
19 Paprika grön 115 mg 143.8%
20 Frukostflingor fullkorn berik Special K 100 mg 125%

Då jag varken gillar paprika eller äter nyponsopppa, färdiga juicer (för söta) eller frukostflingorna i listan så fördelar jag det hellre mellan färsk frukt och grönsaker.