Välkommen på min sightseeing i joggingskor! Jag befinner mig i Barcelona. Bilden av staden är starkt förknippad med arkitekten Antonio Gaudí (1852-1926). Idag får ni följa med på följande kulturjogg, jag är er löpande guide och har haft er med mig hela dagen:

I Gaudís fotspår – Ruta de Modernista

Delar av rutten är planerad. Foto: privat

Delar av rutten är planerad. Foto: privat

Vi startar vid hotellet nere där Ramblan börjar. Det har regnat hela natten, men nu är det uppehåll och bara grått på himlen. Vi springer lugnt förbi där folk arbetar med att ställa upp sina marknadsstånd. Vi sicksackar mellan turister och morgonflanörer, passerar några doftande blomsterhandlare och hör barn skratta när de leker på lekplatser medan föräldrarna njuter av nybrygd espresso. Vi har inte bråttom utan stannar och väntar in grön gubbe vid gatukorsningarna och ser oss omkring hur staden ser ut.

Casa Batlló

Kotorna på draken. Foto: privat

Kotorna på draken och färgrann keramik. Foto: privat

Vårt första stopp sker efter ca 4 kilometers löpning. Vi stannar till kort för att titta på Casa Batlló. Hans arbete med detta hus var ett renoveringsarbete och innefattade att utöka byggnaden med två våningar, ombyggnad av den första våningen samt att konstruera en helt ny fasad. Kurviga linjer dominerar fasaden som är smyckad med dyrbara stenar. Taket är krönt med ett stort kors och flertalet skorstenar.

Casa Batlló tros vara en hyllning till Kataloniens Helgon Sant Jordi eller som vi i Sverige säger: St Göran. Det blå taket sägs föreställa drakens rygg medans balkongerna ska symbolisera drakens skalle och benknotor. Längst upp på byggnaden står ett väldigt kors som ska symbolisera Sant Jordi Svärd och Svärdshjaltet nerdrivit i drakens rygg.

Vi tar lite fotografier och joggar vidare till nästa sevärdhet några hundra meter därifrån.

La Pedrera

Byggnaden får en känsla av att flyta samman och inte alls vara tre fasader. Foto: privat

Byggnaden får en känsla av att flyta samman och inte alls vara tre fasader. Foto: privat

 

Detta bostadshus ligger på en hörna i Eixample och har tre fasader, som i själva verket formar en enda fasad. Det kännetecknas av sina kurviga linjer, ett slags våg av sten, samt de krökta metallstängerna på balkongerna.

Efter en väldigt kostsam restauration, som blev färdig 1995, erbjuder nu La Pedrera en magnifik syn. Inte bara ifrån utsidan utan även invändigt; exempelvis har trapphusets lysande färger återställts i ursprungligt skick. Många av lägenheterna har också återfatt sitt forna utseende och stoltserar återigen med sin modernism.

Längst upp på takvåningen finns en av byggnadens största överraskningar: en skog av skorstenar och skulpturer som kamouflerar ingången till trapphuset och husets vattentank. Sammantaget framställer huset storheten hos Antonió Gaudí.

Den gamla vinden förställer ett jättelikt havsmonsters mage. Där finns idag en utställning med foton och videos där man kan lära sig mer om Gaudis metoder och logik.

******************************************

Vi kollar in kartan och springer vidare mot den mest kända byggnaden i staden. Vi trixar oss genom smågator för att slippa de stora gågatorna. Vi passerar bagerier som sprider härliga vanlijdofter och caféer med doft från kaffe och choklad. Värmen sprider sig i kroppen när vi är löpandes igen.

Sagrada Familia

Sagrada Familia i all sin prakt. Ett pågående projekt. Nästa gång jag är i staden ska jag hit när de öppnar och ta mig tid att kolla insidan. Foto: privat

Sagrada Familia i all sin prakt. Ett pågående projekt. Nästa gång jag är i staden ska jag hit när de öppnar och ta mig tid att kolla insidan. Foto: privat

Gaudí, en mystisk och djupt religiös man arbetade under sin livstid med Sagrada Familia med ännu större beslutsamhet än vad han hade visat I andra verk. Efter att han antagit uppdraget att bygga katedralen, skulle han i resten av sitt liv spendera varje ledig minut till den. 

De sista åren av sitt liv bodde Gaudí i ett av de små skrymslena i Sagrada Familia så att han kunde spendera så mycket tid som möjligt. Han ville bli klar med bygget under sin livstid men där hade han fel. Idag, mer än 80 år efter Gaudis död, bygger man fortfarande och man har minst 20 år kvar.

La Sagrada Familia som är Barcelonas andra katedral är en struktur av otroliga dimensioner. Ritad som formen av ett latinskt kors, med fem nav och tre fasader är templet mest känd för sina tunna torn som höjer sig nästan 100 meter över marken och vars toppar är prydda med keramik.

Dessa spiror kombinerar både modernism med gotisk arkitektur och bildar ett spektakulärt resultat som otroligt nog inte är det mest fantastiska med detta tempel. En enorm kupol som sträcker sig närmre 170 meter över marken är en av delarna som ännu inte är byggd.

Gaudi var endast 31 år gammal när han påbörjade arbetet med Sagrada Familia. Han lät sin fantasi flöda i bygget av en katedral där det konservativa vanligtvis dominerar och efterlämnade en fantastisk byggnad.

Dags att dra vidare. Foto: privat

Dags att dra vidare. Foto: privat

Det är på tok för lång kö för att vilja ta sig in i kyrkan. Vi pratar oss samman och nöjer oss med att se den vackra byggnaden utifrån. Vi fotar en del och hinner bli lite svala om händerna. Vi drar på oss våra tunna vindjackor och beger oss vidare till sista stoppet på Gaudíturen. Vägen dit går uppåt och vi får upp flåset snabbt. Vi trippar fint upp för en backe och väljer i slutet att ta trapporna i träningssyfte istället för rulltrappan som alla andra väljer. När vi nått toppen är vi rejält flåsiga och har kommit fram till…

Park Güell

Fantasi är även en dominerande faktor i Parc Güell, Gaudís största kreation i Barcelona och det första jobb assignerat till honom av sin skyddsherre Güell.

Denna trädgårds stad, som sträcker sig över drygt 3 hektar kombinerar tätorts planering, arkitektur och konst. Den ligger utanför Eixample och husen tidigare beskrivna I denna guide, men överraskningarna som kan hittas inom parken och den fantastiska utsikten över staden gör att parken måste ses.

Ingången är prydd av två hus, integrerade I stenmuren och var innan reserverad för väktare och tjänstefolk till besökare till parken. Från denna ingången har man en fantastisk utsikt över den monumentala trappa som leder till parkens ingång som är prydd med en salamander i keramik.

Bakom trappan ligger Skogen av Pelare samt den otroliga Plaça Del Park Güell. Runt om torget sträcker sig den välkände ormbänken som är prydd av Keramik, Tallrikar och Glasflaskor som bildar ett kollage i fantastiska färger.

 

Ett axplock från vår parklöpning. Foto: privat

Ett axplock från vår parklöpning. Foto: privat

Vi löser ingen biljett utan är inne på att springa runt och uppleva parken i lite högre tempo och jobbigare motstånd. Förmodligen gav den långa backen lite mersmak och utsikt över hela staden utlovas på toppen av trädgården. Vi springer tillsammans längs med pelare, passerar blommor och stora aloe vera växter. Dofterna av pinjeträd är mjuk i den fuktiga luften och vi känner oss fria. Huden känns len och hjärtat är varmt. Från tonerna av en cittra kör vi rätt teknik upp för en seg trappa för att sedan jobba så hårt vi kan i den brantaste av backar vi kan hitta för att komma upp. Den mäter nästan 400 meter och vi pustar ut en stund, fotar och filmar lite för att sedan bege oss ner igen.

Vi har kammat ihop 3 kilometer i parken och på vägen ut ser vi ytterligare en backe – vi viker av och tar den också. Med darriga ben joggar vi lugnt, lugnt ner och ut ur parken, ner mot fler statyer och sevärdheter. Vi stannar där vi känner för det och uppskattar lugnet efter den intensiva löpningen i backarna. Vi hinner se triumfbåge, statyer och fler människor på tillbakavägen.

Jag släpper av er vid ert hotell efter 2 timmar och 45 minuters sightseeing. Garmin visar 16,99 kilometer och vi är redo för dusch och en god lunch.

Hoppas att ni hade lika trevligt som jag!