Meat Free Monday!
Grytor och soppor hör hösten till. Här får du en vegetarisk linsgryta som värmer och mättar gott.
Lins- och quinoagryta
4 portioner
- 2 dl gröna linser (torra) + 4 dl vatten
- 2 dl quinoa (torra) + buljong och 4 dl vatten
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- olivolja att bryna löken i
- 3 medelstora morötter
- 100 gram färsk babyspenat
- hackade mandlar
- kryddor: medelstark curry + salt + chiliflakes
Stek löken mjuk i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt vitlöken, curry, lite salt, lite chiliflakes och häll över 4 dl vatten. Blanda ner linserna och låt puttra på låg värme. Koka quinoan i separat kastrull tills 5 minuter av koktiden återstår, blanda då i quinoan i linsgrytan. Skala och riv morötterna, blanda i någon minut innan servering. Smaka av grytan om det behövs mer kryddor. Vänd ner den färska spenaten, toppa med hackade mandlar och voila – du har en lins- och quinoagryta!
Servera med tomatsallad, gott bröd och kanske en yoghurtsås om du gjort grytan stark.
Yoghurtsås
- saften av 1/2 lime + limeskal av en hel
- 1 msk honung
- 2 dl fet yoghurt
- salt och peppar efter smak
Blanda limesaften, limeskalet och honungen innan du vänder ner yoghurten så skär den sig inte.
Leave a Reply