Så här gör du enkelt ditt eget mandelsmör!
Ta 2 påsar sötmandel – ca 400 gram. Strö ut mandlarna på en plåt med bakplåtspapper och in i ugnen på 150 grader i 15 minuter. Lägg sedan de rostade mandlarna i en mixer och kör på full effekt. Det blir först mjöl men efter ett tag slås oljan ut och bildar smör. Du behöver alltså inte tillsätta något mer. Stanna mixern då och då för att dra ner det som eventuellt fastnat på kanterna och låt sedan mixern snurra tills du har ett krämigt smör. Jag tillsatta lite flingsalt för att förstärka smaken. Förvara mandelsmöret i rendiskade glasburkar i kylen.
Vad jag använder smöret till
- Ha på riskakor/bröd
- ingrediens i powerbars (recept kommer senare)
- att doppa söta, ekologiska äppelklyftor i
- Dipp till grönsaker
- En klick extra energi och smak i smoothies
Det går att byta ut mandlar mot andra nötter. Hasselnötssmör blir gott med rostade nötter, cashew behövs inte rostas. Det går bra att blanda nötsorter eller addera sesamfrön. Vill du ha crunchy smör hackar du nötter som du rör ner i den släta krämen.
Leave a Reply