För några veckor sedan hörde jag följande på kontoret ”Blä! Rawfood är ju superäckligt, det går väl inte att baka något gott utan smör, mjöl och mjölk”. Förmodligen såg de framför sig selleristavar och böndipp. Därför fick jag lust att visa att det går att göra goda saker utan gluten, socker och mjölk. Första omgången levererades till kontoret. Och ingen klagade.
Jag bjöd på dadelchokladbollar och Gott by Malins nötfria mangokaka. Jag kallar den för
Dark chocolate Mango cheesecake
Chokladbotten
1 dl Solroskärnor
3 dl Kokosflingor
10 Färska dadlar
1 dl Kakao
1 tsk vaniljpulver
En nypa salt
Kör solroskärnor i en matberedare till ett mjöl. Tillsätt resten av ingredienserna och kör tills allt blandat ihop sig. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kakao om du vill ha en rikare chokladsmak, eller dadlar om smeten inte håller ihop ordentligt. Degen ska hålla ihop när du kramar ihop den och smaka mycket choklad. När du är nöjd trycker du ut smeten jämt och kompakt i en fyrkantig form med löstagbar botten (eller en springform). Ställ i frysen.
Mangotopp
2 dl Torkad mango (blötlagd 30 min)
1 dl färsk eller tinad mango
1 dl Solroskärnor
3 dl Kokosflingor
0,75 dl Kokosolja
0,75 dl Agavesirap
Juice av en citron
1 tsk vaniljpulver
Choklad
0,75 dl Kokosolja
0,75 dl Kakao
0,75 dl Agavesirap/Honung
Kör solroskärnorna och kokosflingorna i matberedaren till ett mjöl. Tillsätt resten av ingredienserna och kör till en tjock och smet. Det gör inget om det är lite bitar av mangon kvar. Smaka av! Tillsätt eventuellt mer citron eller sötning beroende på vad du tycker är gott. Smeta ut ovanpå chokladlagret och ställ in i frysen. Efter en halvtimme tar du ut kakan ur frysen. Vispa ihop ingredienserna till chokladen, den ska smaka mörk choklad. Skär små bitar av kakan och ringla över chokladen. Håller en vecka i kylen eller en månad i frysen. Ät och njut!
Leave a Reply