Suprtrendigt och alla gör det. Jag har testat lite olika recept och detta är absolut bäst! Perfekt att skicka in i ugnen när du ska iväg på annat under dagen. Förberedelserna tar ungefär en kvart för mig. Uppskattas av alla, både barn, tonåringar och vuxna, njaeeee – kanske inte vegetarianer då.
Pulled pork (4-5 port)
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 1 röd chili
- ca 1 kg rapsgris karré
- flingsalt jalapeno
- grovkrossad svartpeppar
- 1 msk olivolja
- 3 dl bbq-sås
- 2 dl vatten
- 1 1/2 msk oxfond eller oxbuljongtärning ( 1 1/2 msk fond motsvarar 1 buljongtärning)
Så här gör du
- Sätt ugnen på 125°C.
- Pulled pork: Skala och hacka lök och vitlök grovt. Dela, kärna ur och skär chilin i bitar.
- Dela karrén på längden. Gnid in köttet rikligt med salt och peppar. Bryn dem på alla sidor i olivoljan tillsammans med lök, vitlök och chili i en gjutjärnsgryta som har lock. Häll på BBQ -sås, vatten och fond. Koka upp på spisen, lägg på locket och sätt in grytan i ugnen ca 5 timmar. Vänd köttet då och då.
- Avokadoyoghurt: Dela avokadon, ta ur kärnan och gröp ur avokadoköttet. Mosa det tillsammans med matyoghurt och pressad limesaft. Smaksätt med salt och svartpeppar.
- Dra isär köttet och blanda det med såsen.
- Till servering: Servera köttet på rostat lantbröd med avokadoyoghurt, romansallad och skivade tomater.
För alla
Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongen/fonden och BBQ-såsen.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: Välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: Välj laktosfri matyoghurt.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut matyoghurt mot Sour Supreme (innehåller soja) alternativt havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.
Själv använder jag aldrig fond till något – den brukar innehålla så mycket onödigt kemiskt. Har du hittat någon som inte gör det?
Jag brukar spara eget ihopkok och sky i portionsförpackningar i frysen (pensionärsvarning) och har alltid lite ”fond” över efter pulled pork.