Ingredienser
- 3 msk råsocker
- 1 msk chilipulver
- 1 msk paprikapulver
- 2 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 800 g skinnfri laxfilé (som har varit fryst minst 72 timmar)
Basilika- och avokadokräm
- 3 salladslökar
- 3 tomater
- 1 kruka basilika
- 3 avokador
- 250 g mascarpone
- salt och peppar
- 1 citron
Så här gör du
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 8 (buffé) portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
- Sätt ugnen på 100˚C.
- Blanda sockret med kryddorna. Gnid in laxen runtom med kryddblandningen.
- Sota laxen i en torr het stekpanna ca 1 minut på varje sida. Lägg laxen på ett ugnssäkert uppläggningsfat. Sätt in mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills laxens innertemperatur är 35˚C.
- Kräm: Ansa och strimla salladslökarna fint. Dela, krama ur kärnorna och tärna tomaterna fint. Plocka basilikabladen och strimla dem grovt. Dela, ta ur kärnan, gröp ur och tärna avokadon.
- Blanda grönsakerna och basilikan med mascarponen. Smaksätt med salt, peppar och några droppar pressad citronsaft.
- Servera laxen med avokadosalladen.
För alla
Rätten är fri från gluten och ägg men innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri: byt ut mascarponen mot laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mascarponen mot Sour Supreme (innehåller soja).
TipsServera gärna med stekta citronhalvor.
Måste testas! Visste faktiskt inte hur laxen sotas så detta blir en ny crazy maträtt hos oss 🙂